Chci darovat
25. 4. 2024

Úspěšná technická řešení všech šesti témat se podařilo předložit studentům středních technických škol v regionu v rámci 7. ročníku soutěže Technowizz. Tu pořádá největší evropský závod na výrobu autoskel v Chudeřicích na Teplicku, společnost AGC Automotive Czech ve spolupráci s naší nadací. Za své výkony si studenti, garanti z řad učitelů a samotné školy rozdělí rekordních 320.000 korun. Úkolů se letos nejlépe zhostila Střední průmyslová škola Ostrov se třemi úspěšnými projekty. Mezi vítěze se zařadily také týmy Střední průmyslové školy, Teplice , Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy z Liberce a Střední průmyslové školy technické z Jablonce nad Nisou. Partnery soutěže byly i letos Technická univerzita v Liberci a Fakulta strojního inženýrství UJEP v Ústí nad Labem.

Zbyněk Slivoň, generální ředitel AGC Automotive Czech: „Letošní ročník soutěže Technowizz byl pro nás opravdu překvapením. Šíře úkolů, které pocházejí přímo z našeho výrobního závodu, byla široká. Přesto si mladí studenti s tématy poradili nad míru dobře. Již nyní víme, že jedno z navrhnutých řešení skutečně uvedeme v život. Věřím, že nebude jediné. Naše soutěž je ukázkou toho, že pokud se chce, propojení mezi školami a průmyslem může fungovat, a to dlouhodobě. Vždyť naši soutěž vyhlašujeme již sedm let.“

Studenti si mohli vybrat jedno ze šesti technických témat a navrhnout jejich řešení. Šlo například o vytvoření databáze projektů, materiálů a jejich složení, návrh a konstrukci měřidla forem při výstupu z pece nebo navržení procesu či přípravku pro čištění vnitřního prostoru odsávacího tubusu od barvy. Soutěže se letos účastnilo celkem dvanáct týmů ze sedmi středních technických škol na severu Čech a z Rakovníka.

„Hodnotící komise byla s předvedenými řešeními velmi spokojená. Celkem se do soutěže zapojilo 27 studentů. Důležitou roli hrají vždy jejich učitelé, kteří je aktivně vedou a konzultují s nimi připravovaná řešení. I jim patří velký dík, že vedou své studenty k účasti na dobrovolných aktivitách, jako je právě Technowizz,“ řekl Jiří Hofbauer, personální ředitel AGC Automotive Czech.

Soutěž Technowizz je určena pro studenty všech ročníků technických oborů středních a vyšších odborných škol z Ústeckého, Libereckého a Karlovarského kraje a části středních Čech. Může jít o školy soukromé i veřejné. Soutěž vždy probíhá dvoukolově. Nejprve studenti připravují řešení a následně ho prezentují před zástupci AGC Automotive Czech. Součástí řešení je i návštěva výrobního závodu AGC Automotive Czech v Chudeřicích.

Všem účastníkům soutěže Technowizz gratulujeme.

Výsledky soutěže najdete zde.